Hazırlayan: Dr. İzzet Özay Subaşı

 


 

Femur kırıkları bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde sık görülen kırıklardır. Bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda, uyluk bölgesindeki şişlik, kızarıklık huzursuzluk ve şekil bozukluğu gibi bulgular femur kırığını akla getirir. Bu kırıklar, bacağın yanlışlıkla çekilmesi ya da bükülmesiyle oluşabileceği gibi, oyun oynarken düşme veya trafik kazası kaynaklı da olabilir. 

 

Femur kırıkları, çocuğun yaşı, kırığın yeri veya konumu ve kemiğin dizilimine göre tedavi edilir. Küçük bebeklerde (0-6 ay) bandaj veya atel, 6 ay ila 5 yaşarası ise alçı ile tedavi yapılır. Daha büyük çocuklar da ameliyat ile tedavi daha uygundur. 

 

Bu kırıkların tedavisi esnasında ve sonrasında bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Ciltte alçı bası yaraları, alçının sıkmasına bağlı gangrene kadar gidebilen sorunlar oluşabilir. Alçı sıkması önemli bir sorundur ve aileler uyanıl olmalı ve gerektiğinde hekimlerine gitmelidirler. 

 

Bu kırıklar en az 2 yıl boyunca izlenmelidirler. Bu kırıklarda kaynamama, bacakta aşırı uzama ya da kısalık, şekil bozukluğu oluşabilir. İzlem o yüzden çok önemlidir. 

 

 

Güncelleme: 23.11.2023