Hazırlayan: Dr. Yalçın Turhan

 


 

Tibia (kaval) diz altında iç tarafta bulanan kemiktir ve düşme, çarpma veya trafik kazası sonrası kırık oluşabilir. Bu kemik kırıldığında çocuğunuz ayağının üzerine basmaz, ağrı, şişlik ve şekil bozukluğu gibi bulgular oluşur. Çatlak durumunda veya kaymamış kırıklarda çocuğunuzun ayağının üzerine basmak istememesi tek bulgu olabilir. Bu durumlarda mutlaka acil servise başvurmanız gerekir. 

Hekim çocuğunuzu muayene ettikten sonra bacağın grafisini isteyecektir. Kaymamış kırıklarda diz üstüne kadar uzanan tam veya yarım (atel) alçı uygulaması yeterli olur. Ancak hastanın yaşı arttıkça tedavi şekli değişebilir. Kaymış kırıklarda, başka bölge kırıkları varsa ve ileri yaşlarda ameliyat tercih edilebilir. Eğer alçı ile tedavi uygulandıysa çocuğunuz ayağının üstüne kesinlikle basmamalıdır. Özellikle ilk 2 gün ayağının kalp seviyesinin üzerinde (yaklaşık bir yastık) tutulması çok önemlidir. Ayak parmaklarında uyuşma, morarma, soğukluk veya ağrı kesici ilaçlar ile geçmeyen şiddetli ağrısı varsa yapılan alçı bacağı sıkmış olabilir. Acilen hastaneye başvurmanız gerekmektedir. Her şey yolunda bile olsa alçı uygulamasından 2 gün sonra dolaşım kontrolü için mutlaka hastaneye kontrole gitmeniz gereklidir. Tedavi süresince hekim belli aralıklarla hem parmakları hem de kırığın grafilerini görmek amacıyla sizi kontrole çağıracaktır. Bu tarihlere mutlaka uyum göstermeniz çocuğunuzun sağlığı açısından önemlidir. Kaval kemiği kırıkları ortalama 2-3 ay içinde iyileşir.

Kaval kemiği kırıkları sonrası ayak bileği ya da diz bölgesindeki büyüme plaklarında hasar oluşabilir. Bu amaçla hastaların kırık sonrası mutlaka 2-3 yıl süreyle hem klinik hem de grafilerle hekim kontrolünde tutulması gereklidir. 

Güncelleme: 23.11.2023