Hazırlayan: Dr. Ahmet Yiğit Kaptan

 


 

Bu bölge kırıklarında çocuğun dirseğinde; ağrı, şişlik, hassasiyet, şekil bozukluğu, morarma ve hareket ettirememe bulguları görülür. Bazen o bölgeden geçen damar ve sinirlere bası yaparak yaralanmalara ve çok acil tedavi gerektiren durumlara sebep olabilir.

        Dirsek grafileri ile tanı konur. Az kaymış kırıklarda genelde alçı ile tedavi yapılır. Ancak kaymış kırıklarda ameliyat tedavisi uygulanmalıdır. Çoğu zaman bu kırıklar kapalı yöntemler ile tedavi edilir. Ancak bazen açık yöntemler de gerekebilir. Genelde 4-6 hafta da kırıklar iyileşir. Alçı çıktıktan sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon hem bir merkezde hem de evde düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

      Bu kırıklarda alçı veya ameliyat tedavisi sonrası parmaklarda şişlik ve ödem takibi çok önemlidir. Hasta yakınları parmaklarda şişlik, soğuma, morarma ve parmak hareketleriyle ağrıda artma olması durumunda acilen hekimlerine başvurmalıdır. Bu bulgular gangren bulgusu olabilir. Bu bölge kırıkları sorunlara oldukça açık bir bölgedir. Dirsek hareketlerinde kısıtlılık, yanlış kaynama, dirsek bölgesinde şekil bozukluğu gibi pek çok sorun oluşabilir. O sebeple çocukların en az 2 yıl mümkünse büyümeleri durana kadar belli aralıklarla kontrole gelmesi çok önemlidir.

 

 

Güncelleme: 23.11.2023