Hazırlayan: Dr. Evren Akpınar

 


 

Serebral palsi, beyin hasarına bağlı olarak ortaya çıkan hareket bozukluğudur. Normal bireylerde, kaslarda istirahat halindeyken doğal bir gerginlik düzeyi mevcuttur ve buna kas tonusu denir. Serebral palsideki temel sorun, spastisite olarak adlandırılan kas tonusu artışıdır.

Botulinum toksini, serebral palside spastisiteyi azaltmak için kullanılan bir ilaç olup Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir nörotoksindir (sinir uçlarına etki eden bir tür zehir). Sinir uyarılarını geçici olarak engelleyerek kasları gevşetici bir etkiye sahiptir. Serebral palsili bireylerde, spastisitenin azaltılması hareket kısıtlamalarını azaltmak ve günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırmak için kullanılır.

Serebral palsili çocuklarda spastisite çok farklı bölge ve derecelerde görülebilir. Bu nedenle botulinum toksini tedavisi hastaya özgü planlanmalı ve uzman bir doktor tarafından değerlendirilip uygulanmalıdır. Botulinum toksini seyreltilerek çok küçük dozlarda spastik kaslara iğne ile enjekte edilerek uygulanır. Uygulama sırasında anestezi ihtiyacının olup olmadığı, hekiminiz ile yapılacak değerlendirmeye göre karar verilir. Botulinum toksini uygulandıktan sonra kısa süreli alçı uygulamaları fayda sağlayabilir. Ancak alçıya bağlı bası yaraları gibi sorunların ortaya çıkabileceği bilinmelidir. Botulinum toksini sonrası alçı uygulamasının fayda ve zararlarına hekiminiz ile karar verebilirsiniz.

Botulinum toksini tedavisi genellikle 3 ila 6 ay süren geçici bir etkiye sahiptir. Ancak kas gevşemesinin sağlandığı bu süre zarfında, hastanın fizik tedavi programından alacağı fayda ve ortezlere olan uyumu artar. Botulinum toksini uygulaması sonrası fizyoterapi ve ortez kullanımının etkin olarak yapılması ilerleyen dönemdeki girişimlerin sayısını ya da büyüklüğünü azaltmada faydalı olabilir. Botulinum toksininin kas gevşetici etkisi 3 ila 6 ay sürse de, uygulama sonrası dönemde yapılan yoğun fizik tedavi programı, hastanın bu sürenin ötesinde de kazanımlar elde etmesini sağlayabilir.

 

 

Güncelleme: 18.07.2023